Årets tidlige fugleunger: Familien fiskehejre viser fire unger i HejreTV

fredag 31. marts 2017
VIDEO: Tidlige fugleunger er lige efter bogen. I disse uger er der unger i 2. sals højde hos fiskehejrerne i Frederiksberg Have. Også hos duer og ugler er æggene klækket. Og snart vil havørneunger og grågæslinger se dagens lys, hvis det da ikke allerede er sket.
Jan Skriver

Med et udseende, som vist kun en mor kan holde af, kigger de punkhårede fiskehejreunger så småt ud i verden fra kolonien i Frederiksberg Have i København, hvor DOF’s webkamera sender direkte reklamefri HejreTV døgnet rundt.

For cirka en uge siden kom den første hejreunge ud af sit æg, og hvad pokker er den af, tænkte mange af seerne til HejreTV? Er det ikke ekstremt tidligt?

- Nej, det er helt normalt, at fiskehejrer har unger i rederne i marts. Der er endda eksempler på fiskehejrer med unger allerede i slutningen af januar. Bare vinteren er mild og isfri, så hejrerne kan fange fisk, kan de have unger i rederne meget tidligt på sæsonen, svarer Knud Flensted, der er biolog i DOF.

Fiskehejrerne i kolonierne lægger ikke deres æg synkront, men spreder deres familieliv over en lang sæson. Det viser DOF’s HejreTV med al tydelighed.

Fugleunger og føderigdom

Der kan være unger i rederne fra marts til langt ind i juni. Og en fiskehejre kan godt lægge et nyt kuld æg, hvis det går galt med det første.

- Der er adskillige fuglearter, som har unger i marts. Ringduer og natugler hører til dem, der meget tidligt på foråret i milde vintre kan præsentere årets kuld. Det samme er tilfældet med havørne, som begynder deres ynglesæson i januar, siger Knud Flensted.

Grågåsen vil formentlig en af de kommende dage præsentere årets første gulgrønne gæslinger. I 2016 blev det første gåsekuld set 1. april i Gentofte Sø, og i 2015 var der gæslinger ved Utterslev Mose 3. april.

Fugleunger kommer til verden, når føden for den pågældende art er rigelig. Det er det generelle mønster. Når græsset grønnes og serverer proteinrig føde, er det eksempelvis tid for gåseæggene at klække, så de små kan komme ud på sæsonens mest næringsrige græs.

DOF's HejreTV er finansieret af Nordea-fonden lige som ØrneTV og UgleTV.

NordeaFonden Primrt Logo payoff

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog,

Mobil: 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening

tlf. 33 28 38 00

VIDEO: Fiskehejrens parring kræver god balance og et greb i nakken

Fiskehejre viser sig for damerne