Sultne ørne sætter fut i fællesskabet hos gæs

onsdag 14. december 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I Lille Vildmose, hvor både havørne og kongeørne dagligt er på jagt, kan man opleve gæs, der klumper tæt sammen, når de store rovfugle viser sig i luftrummet. Sammenhold er sagen, synes at være gæssenes motto. For en jagende ørn er en mur af gæs sværere at sætte kløerne i end en ensom gås.
Jan Skriver
Pludselig viser kongeørnen sig i luften over mosen, og en stor flok ænder, viber og hjejler går på vingerne hulter til bulter.

Men sædgæssene på den flade græsfenne vælger at tøjle deres frygt.

I stedet klumper de sammen til en mur af gåsesteg, som ørnen tydeligt kan se, men den kan ikke umiddelbart få hul på maden.

Sådan et optrin og en gåseadfærd har ornitologerne Flemming og Dorte Sørensen fra Mou i Nordjylland flere gange oplevet på deres fugleture i Lille Vildmose, hvor flokke af tajgasædgæs og grågæs præger landskabsbilledet i vinterhalvåret. Og hvor områdets ynglende havørne og kongeørne jævnligt patruljerer og forsøger at finde de svage led i gæssenes geledder.

De to ornitologer har skrevet om fænomenet, hvor tajgasædgæs går i forsvarsposition mod ørne, i det seneste nummer af Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT).

Denne strategi er ikke tidligere beskrevet blandt større flokke af gæs.

Op med gåseparaderne
- De fleste mennesker har set stære og hjejler flyve i tætte flokke, hvis en falk jager dem. Men det er usædvanligt, at store flokke af sædgæs stimler tæt sammen på deres græsareal, når der er fare på færde fra luften, siger Dorte Sørensen.

Hvor de fleste gåseflokke vælger at lette og flygte under højlydt gakken fra sultne ørne, så har gæssene i Lille Vildmose tilsyneladende lært sig teknikken at danne mur og blive på jorden.

- Når der er fred og ingen fare, går tajgasædgæssene meget spredt på græsmarkerne og græsser, gerne i familieflokke. Når så en ørn viser sig, kan gæssene danne en massiv gruppe, hvor alle fugle med strakte halse holder øje med faren. Et optrin kan vare i flere minutter, indtil ørnen er væk, så gæssene igen er trygge ved at fordele sig i landskabet” fortæller Dorte Sørensen.

- Man kan forestille sig, at gæssene har fundet ud af, at de sparer energi ved at benytte sig af dette fælles forsvar på jorden i stedet for at flyve stressede op. Der er jagende ørne over Lille Vildmoses gåseområder flere gange om dagen, så det er helt sikkert energibesparende at flokkes i stedet for at flygte, siger ornitologen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
tlf. 33 28 38 00