Optræk til invasion af tillidsfulde høgeugler

torsdag 6. oktober 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En høgeugle har i en uges tid holdt til i Gribskov i Nordsjælland. Også i Vestjylland er der observeret en af de dagaktive ugler på visit fra Nordskandinavien. Aktuelle trækbevægelser i Sydnorge og Sverige antyder, at der kan være flere høgeugler i vente i de danske skove.
Jan Skriver

De er hverken lyssky eller sky, som det er tilfældet med mange andre ugler. Tværtimod. De jager i dagens klare lys, og de lader i reglen mennesker betragte dem på ganske tæt hold.

Netop nu er der udsigt til, at Danmark kan få besøg af høgeugler i en grad, så der vil blive tale om en invasion.

Uglerne, der som navnet antyder er hurtige jægere i stil med høge, kan komme fra øde skove langt mod nord i Norge, Sverige, Finland og østpå i Rusland og Sibirien.

I normale år bliver de hårdføre og vintervante ugler på deres jagtmarker mod nord, men hvis det sætter ind med mangel på føde efter en frugtbar ynglesæson, kan fuglene som nomader begive sig sydpå på jagt efter bytte.

Og det er tilsyneladende situationen i år.

I den sydlige del af Norge og på en lang række steder i Mellemsverige er der de seneste uger observeret trækbevægelser af høgeugler med kursen sat mod syd.

- Der er bestemt en realistisk chance for, at vi i Danmark kan få et rykind af høgeugler de kommende dage og uger. Det køligere vejr nordpå og den aktuelle nordøstenvind kan måske være et signal til afgang for flere af de høgeugler, der netop nu befinder sig i Sydnorge og sydpå i Sverige. Et sted i Sverige blev der forleden i løbet af en dag talt 14 høgeugler på træk. Det er meget usædvanligt, og det antyder, at noget større er i gang, siger ornitologen Henrik Haaning Nielsen.

Se op og få øje på en ugle
Han opfordrer til at kigge nøje efter høgeugler i skove med lysninger. Ofte spejder en sulten høgeugle fra toppen af en træstub.

- Det kan faktisk være meget let at opdage en høgeugle, fordi den næsten altid sidder frit fremme på et højdepunkt i terrænet. Den jager gerne i lysninger, hvor en stub eller et udgået træ giver den overblik til sit bytte, enten det er en mus eller en fugl. I princippet vil man kunne finde en høgeugle i alle danske skove, hvis vi vel at mærke får en invasion, men Nordsjælland, Skagenområdet og Thy vil formentlig byde på de største chancer for at finde høgeugler som situationen er nu”, siger Henrik Haaning Nielsen.

Historisk invasion i 1983/1984
Bare man træder varsomt og viser hensyn, er høgeuglen ofte så tillidsfuld, at man kan få øjenkontakt med den. Og et kig i dens gule øjne kan give de fleste et ”kick”.

For mange ornitologer er høgeuglen et billede på de vilde og øde højnordiske fjeldskove eller den mægtige, mennesketomme russiske tajga med brune bjørne, hvor uglen måske kommer fra.

Der er år, hvor høgeuglen slet ikke bliver set i Danmark, men så pludselig kan den dukke op i ekstraordinære antal.

I vinterhalvåret 1983/84 fandt historiens største kendte invasion af høgeugler sted i Danmark. Det blev dengang skønnet, at cirka 350 høgeugler befandt sig i de danske skove i flere måneder. De fleste blev set på Sjælland.
Også i 1989/1990 var der invasion af høgeugler, om end dette rykind var mindre med knap en snes konstaterede fugle.

Senest i 2005/2006 var der en mindre forekomst af knap en håndfuld høgeugler i Danmark.

Nordsjælland er uglevenlig
Gribskov er erfaringsmæssigt et oplagt sted at lede efter flere høgeugler med tanke på rapporterne om trækbevægelser af ugler i Sverige.

Også strækningen mellem Gilleleje og Liseleje byder på adskillige lokaliteter, der tidligere har haft besøg af ugler fra nord og øst.

Kysten af Nordsjælland har flere nåleskove med et vist højnordisk præg. Særligt omkring Asserbo er der rydninger og lysninger, som passer godt til høgeuglens levevis.

SE VIDEO:

Høgeugle - jager om dagen i vinter-Danmark

Høgeuglen i Hareskoven
I vinteren 2013/2014 besøgte denne høgeugle Hareskoven nord for København og glædede mange voksne og børn, fordi den var så tillidsfuld over mennesker, som kunne se fuglen fange og æde mus helt tæt .

Høgeuglen i Hareskoven
vinter 2013/2014


Høgeuglen fra Hareskoven æder en mus



Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
tlf. 33 28 38 00

Henrik Haaning Nielsen
Tlf. 51 24 49 68