Ny rapport: Det nytter at samarbejde for fugle og natur

onsdag 28. september 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
NYT FRA BIRDLIFE Et globalt samarbejde på tværs af 118 lande – også Danmark - har gavnet både natur og fugle. Det viser en ny rapport fra DOF’s partnerskab BirdLife International.
Toke F. Nyborg
Dyr og planter forsvinder med alarmerende hast. Selv de mest konservative beregninger anslår, at Jorden gennemgår sin sjette masseuddøen.

Ifølge tal fra BirdLife International er 40 procent af verdens trækfugle i tilbagegang, mens skovarealer svarende til tre gange Danmarks areal forsvinder hvert år.

Netop inddragelse af naturarealer til landbrug, tømmerproduktion, infrastruktur og byudvikling er de primære årsager til den drastiske udvikling i faldet af arter.

13.000 fugleområder udpeget
Men det er faktisk muligt at stoppe tilbagegangen af den biologiske mangfoldighed gennem globalt samarbejde. Det viser en ny rapport, Making a difference: The conservation impact of the BirdLife Partnership, fra BirdLife International.

Rapporten fremhæver blandt andet de 13.000 internationalt vigtige fugleområder, som er identificeret af BirdLife-organisationer verden over med støtte fra tusindvis af frivillige. Områderne kaldes også Important Bird Areas, IBA.

I Danmark er Vadehavet, Rønne Banke og Ringkøbing Fjord defineret som områder, der kræver en særlig fuglebeskyttelse.

Fugleområder under EU-beskyttelse
Forud for offentliggørelsen af et område som særligt vigtigt for fugle og andre arter ligger et stort felt- og monitoreringsarbejde – en indsats, som regeringer ikke altid kan, eller vil, prioritere.

BirdLife International’s identifikation af de vigtige fugleområder har derfor vist sig som et effektiv redskab, når politikere skal beslutte, om et område skal beskyttes eller fredes.

I dag er to tredjedel af de områder, som BirdLife-organisationer har defineret som særlig vigtige for fugle inden for EU’s grænser, under officiel beskyttelse.

Fugl reddet fra udryddelse
Samtidig er det lykkedes BirdLife-organisationer at gøre en aktiv indsats for fugle, som er direkte truede af udryddelse. Blandt andet kunne partnerskabet sidste år erklære, at Seycheller-sangeren er i fremgang og vil overleve som art.

BirdLife International vurderer fortsat, at 217 fuglearter er uddryddelsestruet.

En fælles indsats for bevarelse af disse fugle er en af partnerskabets højeste prioriteter.

Det glæder Mark Desholm, leder af DOF’s Naturafdeling:

- Det viser, hvor vigtigt det er at samarbejde, hvis vi skal bevare verdens unikke naturområder og vende udviklingen for de mange fugle, som står på kanten af udryddelse. Ødelæggelse af dyrs levesteder er den absolut tungest vejende årsag til arternes tilbagegang, siger Mark Desholm.

Du kan downloade hele rapporten fra BirdLife International:
Making a difference: The conservation impact of the BirdLife Partnership

Kontakt:
Mark Desholm: 3328 3804