Unge danske kongeørne er fløjet til Tyskland

torsdag 10. december 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
At dømme efter de første data fra to af tre jyske kongeørne med GPS-sendere på ryggen går turen sydpå, når de unge ørne forlader redeområderne. Netop nu befinder Lille Vildmoses unge kongeørne sig i Nordtyskland.
Jan Skriver
- Det havde vi ikke regnet med. Det er yderst overraskende i forhold til de tanker og teorier, vi har haft i spil.

Sådan lyder det fra Tscherning Clausen, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) artscaretaker for kongeørnen i Danmark.

Han har fulgt kongeørnens status i Danmark siden slutningen af 1990’erne, da et par begyndte at optræde fast i Lille Vildmose i Østhimmerland, for med sikkerhed at yngle i 1999.

- Det har i flere år været en gåde for os, hvor de unge kongeørne bliver af, når de forlader deres yngleområder. I alt er der siden 1999 fløjet 34 unger fra rederne hos de tre par kongeørne, som i en årrække har ynglet fast i Østhimmerland og Sydøstvendsyssel. Men ungfuglene er stort set alle forsvundet mere eller mindre sporløst, siger Tscherning Clausen.

Følg ørnene via internettet
De tre danske kongeørneunger anno 2015 fra henholdsvis Tofte Skov, Høstemark Skov og Hals Nørreskov fik i sommer hver deres 80 gram lette GPS-sender sat på ryggen som en lille rygsæk.

Senderen, der er drevet af solceller, har over telefonnettet derefter afsløret, hvor de unge kongeørne er fløjet hen, og hvordan de har benyttet det danske landskab.

Det er lektor Anders Tøttrup fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, der er en del af Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, som står bag forskningsprojektet i et samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond. Fonden ejer de to lukkede skove Høstemark og Tofte, der hver især huser et par kongeørne.

På et kort kan alle danskere nu via internettet følge ørnenes ruter. Find kortet her.

Men for at beskytte de sjældne rovfugle bliver de helt nøjagtige og timeaktuelle koordinater ikke vist. GPS-meldingerne giver dog et overblik over kongeørnenes bevægelser i landskabet fra dag til dag.

- Før de aktuelle GPS-meldinger fra Høstemark-ørnen og Tofte-ørnen kendte vi kun skæbnen for to af de mange danske kongeørneunger fra 1999 til i dag. Et år fløj en unge fra parret i Hals Nørreskov mod en højspændingsledning og blev dræbt i udkanten af Rold Skov. Og i 2008 blev ungen fra parret på Overgaard ved Mariager Fjord fundet stærkt forkommen ved Tønder nær den dansk-tyske grænse. De unge kongeørne, der forulykkede, var begge ringmærkede, derfor er vi sikre på deres oprindelse. Disse to sikre vidnesbyrd er set i bakspejlet med til at underbygge de aktuelle GPS-data, som tyder på, at de danske kongeørne er disponeret til at trække mod syd, siger Tscherning Clausen.

GPS-senderen på den unge ørn fra Hals Nørreskov har ikke sendt data, men ørnen skulle fortsat være i live.

Midt i nyhedsstrømmen fra GPS-senderne på ryggen af de to ørne, der opholder sig i Nordtyskland, er der udsigt til et fjerde ynglepar på en for kongeørne helt ny nordjysk lokalitet.

To kongeørne har i længere tid holdt til i Store Vildmose nord for Limfjorden. De ses ofte sammen i det flade, åbne terræn, som tilsyneladende er den biotop, som kongeørnen foretrækker i Danmark.

Rovfugleeksperter har tidligere forudsagt, er der burde være muligheder for flere par kongeørne i Thy, Hanherred, Vendsyssel og i de store hedeplantager i Midtjylland.

Også flere sydvestjyske heder synes umiddelbart at være oplagte yngleområder for kongeørne. Men indtil nu er yngleforsøg på disse potentielle lokaliteter udeblevet.

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Tscherning Clausen
DOF’s artscaretaker for kongeørnen
Tlf. 98 31 73 54