Naturen er desværre ikke på vej ud af krisen

tirsdag 30. juni 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
DOF håber det bedste og frygter samtidig det værste for, hvilken vej den nyudnævnte minister for naturen, Eva Kjer Hansen (V), vil vælge. Det skriver formand for DOF, Egon Østergaard.
Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening
Den nye regering står ved en skillevej, når det kommer til at hjælpe naturen ud af krisen. Det er et åbent spørgsmål, hvilken vej den nyudnævnte minister for naturen vil vælge. I DOF håber vi det bedste og frygter samtidig det værste.

Behovet for en målrettet indsats for den sårbare natur og biodiversitet har aldrig været større end netop nu. Vi står over for en stor udfordring med tiltagende trusler og pres på naturen og biodiversiteten. Mange ideer og planer ligger klar, men indsatsen og afsatte økonomiske midler i Danmark er begrænsede.

EU’s landdistriktsmidler er en vigtig kilde til finansiering af naturindsatsten, og måske åbner det nye muligheder for en bedre samordning, nu hvor landbrugsindsatsen lægges ind under Miljøministeriet. Men DOF frygter det værste, hvis der i realiteten er tale om, at naturen skal underordnes landbrugets kortsigtede økonomiske interesser.

De kommende måneder vil vise om, naturen kan stå distancen. Under alle omstændigheder skal regeringen have påbegyndt en implementering af en strategi for biodiversitet. Det har vi lovet EU og FN.

Der venter en stor opgave. Bestanden af en af danskernes mest elskede fugle, sanglærken, er halveret på godt 30 år. Viben er raslet ned i antal på 40 år, så der nu kun er en fjerdedel af bestanden tilbage. Stæren er i kraftig tilbagegang. Flere fuglearter, der er afhængig af våde enge, er dykket i antal. Den hvide stork er så godt som forsvundet som dansk ynglefugl.

Disse elskede fugle - og mange andre arter - er afhængige af vedvarende, lysåbne enge. I regeringsgrundlaget kan vi læse, at beskyttelsen af disse enge og dermed af disse arter mange steder skal ophæves!

DOF appellerer til alle gode naturkræfter i regeringens bagland om at sætte en stopper for det.

En meget væsentlig del af den mest truede biodiversitet i Danmark er tæt knyttet til de vedvarende, lysåbne naturområder (enge og overdrev) og til urørt skov (vildskov). Både enge og skove har brug for en helhjertet beskyttelsesindsats. Det forekommer meget kortsigtet og uovervejet, hvis regeringen tror, man kan hjælpe den truede natur i de vedvarende, lysåbne naturområder ved at udlægge urørt skov. Der er brug for en målrettet indsats begge steder, både i engene og i skovene.

Ligeledes vil øget gødskning og giftsprøjtning på enge og overdrev være skæbnesvangert for mange dyr og planter. Pesticider og yderligere tilførsel af næringsstoffer hører ikke hjemme i naturområder.

Når det kommer til randzonerne, lader de også til at skulle opdyrkes over en kam. Det virker som et kortsigtet og forhastet knæfald for de landbrug, der bare vil opdyrke mest muligt og gerne med offentlige tilskud.

Randzonerne blev foreslået af den borgerlige regering i sin tid, dels som kompensation for den pludselige og voldsomme opdyrkning af brakarealerne i efteråret 2008, dels som middel til at begrænse udvaskning af landbrugets gødningsstoffer til vandmiljøet.

Det er højst tvivlsomt, hvad man vil foreslå som erstatningsområder denne gang, hvis randzonerne nu skal under plov igen.

DOF er parat til et konstruktivt samarbejde om overvågning af fugle og natur og målretning af statens og kommunernes naturindsats, navnlig når det kommer til engene og skovene. Her er vi den nye miljø- og fødevareministers medspiller.

Når det kommer til ophævelse af fredninger og beskyttelse af enge og overdrev vil vi være den skarpeste modspiller.

Dette bringes som debatindlæg på www.altinget.dk i dag