Strandskader på træk raslet ned i antal langs Vestkysten

torsdag 7. august 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Fire ud af fem trækkende strandskader er forsvundet på 50 år ved Den jyske Vestkyst. Blåvand Fuglestation holder ”Strandskadens Dag” i Danmarks vestligste hjørne søndag 10. august for at sætte fokus på en folkekær vadefugl på rejse mod vinterhalvåret
Jan Skriver
Sensommerens sydgående træk langs Den jyske Vestkyst af strandskader, der runder Danmarks skarpe hjørne mod vest, Blåvands Huk, er gået dramatisk tilbage de senere årtier.

I begyndelsen af 1970’erne passerede rundt regnet 50.000 strandskader ”hukket” med Blåvand om bagbord på vej mod de brogede vadefugles rastepladser i Vadehavet og vinterhalvåret.

Nu om dage er trækket kun en skygge af tidligere tiders storhed, og de senere år er der kun talt 10.000-12.000 strandskader på træk fra midt i juli til ud på efteråret.

”For os, der tæller fuglene minutiøst på trækket år efter år, virker det bekymrende, at antallet af strandskader er faldet så meget, som tilfældet er. Næppe nogen kender den præcise årsag til nedgangen, men det er nærliggende at kæde strandskadernes nedtur sammen med det massive fiskeri efter hjertemuslinger, der i mange år har fundet sted i dele af det hollandske vadehav. For strandskaden er hjertemuslingen af vital betydning, og hvis der er færre muslinger til rådighed, vil det selvsagt påvirke fuglebestandene negativt”, siger ornitologen Bent Jakobsen, der er leder af Blåvand Fuglestation, som drives af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Det er primært norske ynglende strandskader, som på denne årstid trækker sydpå langs Jyllands vestlige kyster og kommer tæt på stranden ved Blåvands Huk.

Der er højsæson for strandskadernes træk fra midt i juli til midt i september, men der kommer altid mindre flokke dryssende til et stykke ud på efteråret.

”For mange mennesker er strandskadetrækket et imponerende syn, når de sort-hvide fugle med de knaldrøde næb i bølgende snore trækker over havet og ofte tæt på brændingen. Gæster, der er kommet i mange år ved Blåvand, har bidt mærke i, at der er blevet færre og færre strandskader på træk. Og vi kan dokumentere det, fordi observatører på Blåvand Fuglestation har talt fugle på træk hver dag i årets andet halvår de seneste 50 år. En så lang tidsserie af standardiserede observationer giver grundlag for præcis viden om trækkets tendenser”, siger Bent Jakobsen, der søndag 10. august indbyder til ”Strandskadens Dag” på fuglestationen.

Se træk og ringmærkning 10. august
Der vil være åbent hus på fuglestationen fra klokken 7 til klokken 12 og tre gange i løbet af formiddagen vil der være guidede ekskursioner til stranden, hvor der vil blive fortalt om strandskaderne, der trækker forbi.

”For få dage siden talte vi rundt regnet 1.500 strandskader trække sydpå. Dagsrekorden for Blåvand stammer fra 14. august 1971, da præcis 8.367 strandskader blev noteret i observatørernes notesbøger. Jeg tør godt love nogle hundrede trækkende strandskader på søndag, men vi vil næppe få flere tusinder at se som i ”de gode gamle strandskadedage”, siger Bent Jakobsen, der påpeger, at strandskader, der fouragerer på hjertemuslinger i Vadehavet, formentlig går bedre tider i møde.

Holland er nemlig ved at indstille høsten af hjertemuslinger i flere områder, og så bliver der mere vadefugls føde i fremtiden, siger lederen af Blåvand Fuglestation.

Yderligere oplysninger

Bent Jakobsen
leder af Blåvand Fuglestation
Tlf. 24 41 52 30

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00