Udskriv

På kortet nedenfor kan du se ørnenes bevægelser de sidste dage. Du kan også få animeret ørnens rute fra det sidste døgn ved at trykke på "play"-ikonet under kortet.

Seneste update:

02-03-2018

Havørnen, Elna, der døde ca. 10. februar i år i skovene øst for Slagelse, viste sig at være ramt af fugleinfluenza af typen H5N6, der ikke før er set i Danmark. Det kunne Veterinærinstituttet ved DTU konstatere efter obduktionen.

Det er et stort tab for projektet, at vi har mistet en af vores ørne, men det viser, hvad teknologien med GPS-sendere også kan bruges til. Uden senderen på ryggen var Elna måske aldrig blevet fundet, og så havde vi ikke haft den samme viden om sygdommens forekomst i Danmark. Elnas bevægelser fra den sidste tid vil nu indgå i Fødevarestyrelsens overblik over sygdommens udbredelse herhjemme og kan give fingerpeg om, hvor der kan være andre smittede fugle. Vi ved for eksempel, at Elna ikke har været uden for Danmarks grænser, hvorfor den må være blevet smittet her i landet.

Den anden havørn, Gunhild, slår fortsat sine folder i Vestsjælland, og der er ikke nogen tegn på, at den skulle være smittet. 

Læs Fødevarestyrelsens pressemeddelelse om fundet her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser_2018/Fugleinfluenza_fundet_i_d%C3%B8d_%C3%B8rn.aspx 

Læs flere blog-indlæg her. Eller læs mere om projektet